Cyklistická trasa Štiavnickými vrchmi: Objavte krásy a výzvy prírody

Štiavnické vrchy ponúkajú cyklistom jedinečnú možnosť spojiť športové výkony s objavovaním nádhernej prírody. Táto oblasť je známa nielen svojou bohatou históriou, ale aj pestrou a rozmanitou krajinou, ktorá poskytuje rôznorodé cyklotrasy vhodné pre rekreačných, aj skúsených jazdcov. Okruh Štiavnickými vrchmi predstavuje výzvu pre každého, kto hľadá kombináciu stúpaní, technických úsekov a zjazdov, s možnosťou relaxu v srdci nedotknutej prírody.

 

Trasa:

Žarnovica - Voznica - horáreň Slavkov - Kopanice - bufet nad Moderštôlňanským tajchom - dolina Kohútovo - Hodruša Píla - Kerling - termálny prameň Lukavica - Lukavica – Prôsne - Žarnovica

 

 

Vzdialenosť: 35 km

Stúpanie: 1067 m

Čistý čas jazdy: 2:58 hod

 

Začiatok trasy: Od Žarnovice k Voznici

Trasa sa začína na konci mesta Žarnovica za mostom smer Hodruša. Odtiaľto vedie cesta k Voznici, kde vchádzame do doliny Richnavského potoka a začína mierne stúpanie. Táto časť je vhodná na zahriatie a postupné prenikanie do hôr, kde sa postupne začína meniť charakter terénu z asfaltu na prírodné cesty. Postupne prejdete cez lesy, otvorené lúky a historické miesta, ktoré patria k tomuto nádhernému regiónu.

 

Technické úseky: Slavkov a Kopanice

Po prekonaní prvých kilometrov a krátkej zastávke pri horárni Slavkov, kde rastie nádherný sekvojovec mamutí, nás čakajú technicky náročnejšie úseky. Cesta na Kopanice stúpa starou rozbitou serpentínou a preverí schopnosti jazdcov. Je to časť trasy, kde budete potrebovať dobrú kondičku a schopnosť ovládať bicykel v nerovnom teréne. Avšak na e-bajku toto stúpanie zvádnete s úsmevom a môžete si vychutnať túto serpentínu zo sedačky bicykla. Odmenou bude nádherný výhľad na Moderštôlňanský tajch a kofola v bufete nad tajchom.

 

Prestávka a panorámy: Moderštôlňanský tajch

Keď dorazíte k bufetu nad Moderštôlňanským tajchom, môžete si oddýchnuť a načerpať sily na ďalšiu časť cesty. Tajchy sú ikonické pre Štiavnické vrchy, a tento poskytuje výhľad na krásnu okolitú prírodu, ktorá je doslova balzamom na dušu. Táto prestávka je ideálnym miestom na odpočinutie si pred ďalším výškovým rozdielom.

 

Adrenalínový zjazd: Kohútovo a Hodruša Píla

Z bufetu pokračujete zjazdom dolinou Kohútovo smerom k Hodruši Píle. Tento úsek je dynamický, technický a plný zákrut, kde si môžete naplno užiť rýchlosť a zábavu. Táto časť trasy preverí vašu kontrolu nad bicyklom a schopnosť rýchlo reagovať na zmeny terénu. Pre milovníkov adrenalínu je to jeden z najlepších úsekov.

 

Výzva na vrchol: Kerling

Po prejdení Hodruše nasleduje jedno z najnáročnejších stúpaní celej trasy – výstup na Kerling, ktorý je najvyšším bodom tohto okruhu. Tu sa preverí vaša kondícia, ale odmenou za námahu sú nádherné výhľady na okolitú krajinu, ktoré vás budú sprevádzať až na vrchol. Ak sa necítite kondične na takýto výšľap, ľahko si pomôžete zvýšením intenzity pomocí na e-bajku. A aj tento stupák si môžete vyjsť s úsmevom a vychutnať si cestu krásnym lesom s úžasnou atmosférou. 

 

Oddych pri termálnom prameni: Lukavica

Po náročnom stúpaní si zaslúžite oddych. Trasa vedie k termálnemu prameňu v Lukavici, kde si môžete na chvíľu odpočinúť a okúpať sa v termálnej vode. Prameň vznikol ako prieskumný vrt hodrušských baní počas geologického prieskumu mapujúceho tektonické zlomy v 80-tycho rokoch minulého storočia. Voda vytekajúca z termálneho prameňa teplotu približne 27 stupňov Celzia.
Na záver vás čaká už len miernejší úsek cez Prôsne a zjazd späť do Žarnovice, kde váš okruh končí.

 

Záver

Tento okruh je výnimočnou cyklotúrou, ktorá vás prevedie krásnymi, aj náročnými úsekmi Štiavnických vrchov. Pre každého milovníka horskej cyklistiky predstavuje ideálnu kombináciu športovej výzvy a nezabudnuteľného zážitku v lone prírody. Celá trasa je dlhá 35 km, s prevýšením 1067m a zvládnete ju za približne 2:58 hod čistého času jazdy.

 

Na túto trasu som použil Areon Xpert, ktorý som si zapožičal od CTM Nitra. Tento celoodpružený e-bajk mi poskytol maximálnu spoľahlivosť počas celého okruhu. Vďaka jeho výkonu a stabilite som bez problémov zvládol náročné stúpania na Kerling aj technické zjazdy v doline Kohútovo. Bicykel skvele absorboval nárazy v teréne a umožnil mi sústrediť sa na samotný zážitok z jazdy. CTM Areon Xpert je ideálnou voľbou pre tých, ktorí chcú objavovať nové trasy s istotou a komfortom, a pri tejto cyklotúre mi poskytol nezameniteľný pocit istoty a výkonu v každom terénnom úseku.

 

Pre viac podobných tipov na výlety ma sledujte na FB - Palinove tipy na výlety po Slovensku.

Palino

 

 

Diskusia (0)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole:
Grafický návrh upravil www.pavolrasev.com