Dobrodružstvo na CTM Areon Xpert: Okruh pohorím Vtáčnik

Predstavte si dokonalý deň plný adrenalínu, krásnej prírody a technických výziev. Presne taký som zažil na bicykli CTM Areon Xpert počas výletu pohorím Vtáčnik. Tento 35 km dlhý okruh, ktorý začína a končí pri areáli Ski Blanc Ostrý Grúň, je nezabudnuteľným zážitkom pre každého milovníka horskej cyklistiky.

 

Trasa

Moja cesta začala pri areáli Ski Blanc Ostrý Grúň, odkiaľ som sa vybral popri potoku hore Pokútskou dolinou. Táto prvá časť trasy bola ideálna na zoznámenie sa s e-bajkom. Prvá zastávka bol Pokútsky zemný most, pozostatok zaniknutej lesnej železnice, ktorá viedla touto dolinou. Most postavený v roku 1926 pôsobí romanticky, je to krásne dielo, ktoré ma okamžite vtiahlo do sveta krás pohoria Vtáčnik.

Pokračoval som ďalej popri sviežom horskom potoku, počúvajúc spev vtákov. Za horárňou Pokúty sa predo mnou objavil gejzír. Je to pozostatok starého geotermálneho vrtu, z ktorého celkom slušným tlakom strieka voda. Nie je studená, ani horúca, ale príjemná a osviežujúca.

Po krátkom oddychu som pokračoval ďalej na Pokútsky vodopád. Pri horárni Pavlová prechádzam na lesnú zvážnicu. Zisťujem, že tento terén je pre môj ebajk CTM to pravé orechové, presne podľa mojej chute. Táto časť trasy ponúka nádherné scenérie popri potoku a vedie okolo jediného vodopádu v pohorí Vtáčnik. V čase návštevy bol vodopád bohatý na vodu a príjemnú atmosféru. Na chvíľu som tu zastavil a načerpal energiu na ďalšiu časť výletu.

Nasledujúcou zastávkou bola Partizánska chata. Stretávam turistov, ktorí pokračujú po turistickej trase na Vtáčnik. Prehodíme zopár slov a ja pokračujem po lesnej ceste ďalej, na najvyšší bod trasy, samotný Vtáčnik. Stúpanie na trase s prevýšením 1179 m bolo náročné, ale vďaka 6 stupňom pomoci na CTM Areon Xpert som ho zvládol bez problémov. Väčšinu času som využíval maximálne tretí stupeň, ktorý poskytoval plynulú a efektívnu pomoc.

 

Zjazd z Vtáčnika

Samotný vrchol ma privítal nádhernými výhľadmi a krásnym slnečným počasím. Po krátkej pauze na občerstvenie a dobitie energie panoramatickým výhľadom na zasnežené vrcholy Malej Fatry (Veľký a Malý Kriváň, Chleb, Stoh). Po načerpaní energie ma čakal úžasný zjazd hrebeňom Vtáčnika cez Kláštorskú skalu (je z nej nádherný panoramatický výhľad, nádherné skalné útvary), Rúbaný Vrch a Tatru. Tento úsek bol plný adrenalínu, s niekoľkými technickými pasážami, ktoré som si užil naplno. Využil som skaly a kmene na skoky, čo pridalo zjazdu ďalší rozmer zábavy.

Vtacnik bike cesta

Návrat do Ski Blanc

Ďalší úsek trasy bol zaujímavý zostupom z vrchu Tatry, ktorý pokračoval prechodom cez horské lúky pod Markovým vrchom. Vôňa lúčnych kvetov, bzukot včiel a spev vtákov dodával jazde iný rozmer. Pod Debnárovou horou cyklotrasa vchádza do ihličnatého lesa. Lesnou cestou serpentínami klesá dolu na Pílu až k železničke. Posledný úsek späť do Ski Blanc viedol opäť popri starej trase lesnej železnice, okolo Pstruhovej studničky a bol už len príjemným
zakončením náročného, no krásneho dňa. Celú trasu som zvládol za približne 3:30 hod.

 

Hodnotenie CTM Areon Xpert

 

Bicykel CTM Areon Xpert, ktorý som si zakúpil v CTM Nitra ma nadchol. Vynikajúca geometria a komfortné odpruženie robili jazdu pohodlnou aj na náročnejšom teréne. Šesť stupňov pomoci poskytuje dostatok variabilnosti pre rôzne úrovne stúpania. Počas celej trasy som využíval maximálne tretí stupeň, čo sa ukázalo ako ideálne pre plynulú a efektívnu jazdu. E-bajkom je jazda na bicykli radosťou. Možnosť pokochať sa prírodou bez toho, aby som sa úplne vyčerpal, bola na nezaplatenie. CTM Areon Xpert sa ukázal ako skvelý spoločník na túto trasu, poskytujúc nielen pomoc, ale aj zábavu a bezpečnosť počas zjazdov.

Ak hľadáte kombináciu dobrodružstva, krásnej prírody a technickej jazdy, okruh pohorím Vtáčnik na CTM Areon Xpert je pre vás to pravé. Tento výlet si budem dlho pamätať a už teraz sa teším na ďalšie dobrodružstvá s týmto vynikajúcim e-bajkom.

 

Pre viac podobných tipov na výlety ma sledujte na FB - Palinove tipy na výlety po Slovensku.

Palino

Diskusia (0)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole:
Grafický návrh upravil www.pavolrasev.com