Cyklistický zážitok okolo Banskej Štiavnice

Ako vášnivý cyklista neustále hľadám nové výzvy a trasy, ktoré by ma prekvapili svojou krásou a náročnosťou. Nedávno som mal príležitosť otestovať môj celoodpružený e-bajk CTM AREON XPERT na jednom z najkrajších cyklistických okruhov v okolí Banskej Štiavnice. Chcem sa s vami podeliť o tento skvelý zážitok.

Trasa a jej náročnosť

Trasa začína v sedle Červená studňa, čo je už samo o sebe nádherné miesto. Odtiaľ som sa vydal po hornej trase Veľkého Hodrušského okruhu. Prechádzal som okolo známeho zjazdu Helligon power flow a následne pokračoval cez sedlá Pleso a Krížna. Výhľady na okolité kopce a lesy boli úžasné.

Trasa okolo Banskej Stiavnice bikom

Najviac som sa tešil na výšľap na vrch Sitno. Pre bežný bajk je to náročný výstup, stúpanie je náročné. Ale na ebajku CTM Areon Xpert to bola hračka, užil som si stúpanie, pohodlnú jazdu a výhľady, ktoré sa naskytovali cestou. Po krátkom občerstvení v chate Andreja Kmeťa som pokračoval dolu a zastavil som sa na zrúcanine hradu Sitno, odkiaľ sú panoramatické výhľady na celú oblasť. Spravil som si niekoľko fotiek, sadol na bajk a klesal dolu cez Vlčiu jamu, Tatársky jarok a Počúvadlo.

Pri tajchu Počúvadlo bola otvorená Terasa u Blaškov, kde som sa zastavil na malú kofolu. Pokochal som sa pohľadom na vodnú plochu a pokračoval ďalej. Prešiel som sedlom Pod Kanderkou a Farárovou hôrkou až do osady Horná Roveň. Zaujímavé bolo prejsť aj okolo starej baníckej šachty Terézia. Náročný bol výstup na Predné Rosniarky, kde som využil maximálnu pomoc ebajku. Z vrcholu bol nádherný panoramatický výhľad na Banskú Štiavnicu, monumentálnu Kalváriu, Starý aj Nový zámok. Trasa pokračovala hrebeňnom cez Paradajs a uzatvoril som ju návratom do sedla Červená studňa.

Vrchol Predne Rosniarky.

Vzdialenosť, stúpanie a čas

Celková vzdialenosť tejto trasy je 42 km, s prevýšením 772 m, čo je výzva aj pre skúsenejších cyklistov. Celý okruh som zvládol za 3 hodiny a 40 minút. Tento čas zahŕňal aj niekoľko prestávok na obdivovanie scenérií a krátke občerstvenie.

Testovanie CTM AREON XPERT

Na túto trasu som si vzal svoj celoodpružený e-bajk CTM AREON XPERT, ktorý som zakúpil v predajni CTM Nitra. Tento bajk ma hneď zaujal svojím dizajnom a technickými parametrami. Počas celej jazdy som väčšinou využíval len prvé dva stupne asistencie s výnimkou posledného výstupu na Predné Rosniarky, kde som využil plnú silu elektromotora. Prekvapivo, aj napriek náročnému terénu, bola batéria na konci výletu stále nad 50%, čo svedčí o jeho skvelej výkonnosti a efektívnosti.

Záver

Cyklistický okruh okolo Banskej Štiavnice ma nadchol svojou rôznorodosťou a krásou. E-bajk CTM AREON XPERT mi poskytol skvelú podporu, vďaka čomu som si mohol užiť jazdu bez obáv z vybitia batérie.

Tento výlet bol pre mňa nielen skvelou športovou výzvou, ale aj príležitosťou objaviť krásy Slovenska z inej perspektívy. Hovorí sa, že najkrajší je pohľad na svet z konského sedla. Ja som však presvedčený, že najkrajší pohľad na svet je zo sedla e-bajku. Dúfam, že vás môj zážitok inšpiruje k vlastným cyklistickým dobrodružstvám. Šťastnú cestu!

 

Pre viac podobných tipov na výlety ma sledujte na FB - Palinove tipy na výlety po Slovensku.

Palino

 

Diskusia (0)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole:
Grafický návrh upravil www.pavolrasev.com